Nr. 39, september 2024

Nummer 39 skickades ut den sista september och finns som text nedan.

Vill du bli prenumerant - e-posta bullernätverket!

Aktuellt på bullerområdet
I detta andra nyhetsbrev för 2024 kan du läsa om att Naturvårdsverket har kartlagt ljudmiljön i naturområden i Sverige.

Du kan även ta del av resultat från en forskningsstudie om buller och övervikt, samt läsa om ett torg som prisats för sin ljudmiljö.

Trevlig höst!


Nationell kartläggning av ljudmiljön i naturområden
Naturvårdsverket har tagit fram en nationell kartläggning av ljudmiljön i Sveriges naturområden som omfattar påverkan från buller från vägar, spår, flygplatser och vindkraft.

Kartan har en upplösning på 500 m och tar hänsyn till källor upp till 8 km från mottagarpunkten för vägtrafik och 12 km för övriga källor. Den är användbar som underlag i bland annat samhällsplanering och friluftslivsfrågor. Den innehåller även metodbeskrivning om hur en kartläggning av detta slag kan genomföras.

Här hittar du kartläggningen och relaterad information.


Boverkets nya byggregler
Boverket har nu skickat in slutförslaget till nya byggregler till EU. Reglerna kommer att gälla från 2025. Boverkets förväntan på avregleringarna är att övergången från dagens reglerade regelverk, där staten ska definiera vad men inte hur, ska främja innovationer och högre konkurrens.

Förslaget var på remiss 2023 och möttes av stor skepsis och många kritiska synpunkter, bland annat från hyresgästföreningen som kallar förslaget ”högriskexperiment”.

I förslaget ryms bland annat kontroversiella idéer som ett borttagande av krav på lägsta rumshöjd, direkt dagsljus och utblick, som ska kunna ersättas med hjälp av tekniska lösningar och innovationer. Som exempel på en lösning för ljusinsläpp nämns bland annat fiberoptik. Boverket har även tagit bort samtliga krav för alla byggnader som inte är bostäder.

Läs mer här på Boverkets webb.


Bromma flygplats tappar 90 procent av sin trafik
Braathens Regional Airlines (BRA) har slutit ett sjuårigt avtal med SAS vilket innebär att BRA utgår från Arlanda istället för från Bromma flygplats från och med 2025.

Bromma flygplats kommer i och med detta förlora 90 procent av sin trafik.

Läs mer här på SVT:s nyhetswebb.


Gamla tunnelbanevagnarna inte längre i trafik
De gamla tunnelbanevagnarna (Cx) har tagits ur bruk på tunnelbanans samtliga linjer.

SL anger att det sänker den maximala ljudnivån med ungefär 7 dBA från tunnelbanan.

Region Stockholms information om tunnelbanetåg.


Nytt åtgärdsprogram från Trafikverket
Trafikverket har tagit fram ett nytt åtgärdsprogram för buller som gäller för perioden 2024–2028.

Åtgärderna vidtas längs med befintlig infrastruktur för bostäder, grundskolor och förskolor som utsätts för de högsta buller- och vibrationsnivåerna.

Trafikverkets åtgärdsprogram 2024-2028.


Prag inför förbud för trafik nattetid i centrala delar
Boenden i distriktet Prague 1 (de historiska delarna i centrum, inklusive Gamla stan) i Tjeckiens huvudstad har länge besvärats av bullerstörningar från trafik (inklusive olagliga nattrace) och nattklubbar.

Kommunala politiker har därför infört förbud mot motortrafik under nattetid i distriktet för att minska bullerstörningar för de boende. Förbudet gäller från klockan tio på kvällen till klockan sex på morgonen och omfattar alla fordon förutom fordon tillhörande boende i distriktet, taxibilar och utryckningsfordon.

Regelefterlevnaden kontrolleras av lokal polis och överträdelser straffas med en bot på motsvarande drygt 900 svenska kronor.


Stora Torget i Uppsala har tilldelats Ljudmiljöpriset
I juni 2024 invigdes Stora Torget i Uppsala efter en tids renovering.

Torgets karaktär har förändrats från ett trist busstorg till en levande och pulserande mötesplats – mycket tack vare att ljudmiljön fått särskilt fokus i planeringen. Konsultföretaget Efterklang fick i uppdrag av kommunen att lägga till positiva ljudupplevelser på torget för att tona ner trafikens brus. Det arbetet har nu tilldelats Ljudmiljöpriset av Svenska Akustiska Sällskapet.

Med hjälp av högtalare uppmonterade på torgets belysningsstolpar kan Uppsalabor som passerar torget höra rogivande och stämningsfulla bakgrundsljud, till exempel fågelkvitter. Därtill spelas en morgonserenad klockan sju varje morgon, och på fredagar och lördagar på natten klockan ett spelas musik av Chopin för att sänka tempot och ge en känsla av trygghet på torget.


Ny forskningsstudie om buller och övervikt
I juli 2024 publicerades en ny forskningsstudie kring trafikbuller och övervikt. Resultaten visar på en ökad förekomst av övervikt i relation till både vägtrafik och spårtrafikbuller. Vid exponering för ljudnivåer över cirka 55 dB Lden observerades en riskökning på cirka 10 procent per 10-dB ökning av ljudnivån. För flygbuller var resultaten mer osäkra då det fanns få personer med hög exponering i underlaget.

Studien är en del av ett större nordiskt forskningssamarbete, NordSOUND - Nordic studies on occupational and traffic noise in relation to disease (cancer.dk), som letts från Danmark och som syftat till att undersöka samband mellan trafikbuller och yrkesbuller och hälsa.

Totalt omfattade undersökningen mer än 160 000 personer från studier som gjorts i Sverige, Danmark och Finland.


Konferenser 2024

SCAPIS-miljö

Det nationella forskningssamarbetet SCAPIS-miljö bjuder in till ett möte för att presentera tidiga forskningsfynd och för att diskutera vilken framtida forskning om miljö och hälsa som är av värde för myndigheter och andra intressegrupper.

När och var?

18:e oktober, 2024, kl. 13-16.
Sal Ragnar Granit, Biomedicum vån 3, Solnavägen 9, Karolinska Institutet, Stockholm.

Läs mer och ta del av programmet här. Anmäl dig här.

SCAPIS står för The Swedish CardioPulmonary bioImage Study och är en världsunik forskningsstudie som syftar till att förhindra hjärt- och lungsjukdom.


Konferens inom den Hälsorelaterade miljöövervakningen (HÄMI), Naturvårdsverket och Umeå universitet. Umeå, Sverige, 2 oktober.

HÄMI 2024 (umu.se).


Bullernätverkets kommande aktiviteter

Hösten 2024

Bullerutbildning

Bullernätverkets samordningsgrupp gör under åren 2024 och 2025 en satsning på att ta fram ett modulbaserat utbildningsmaterial utifrån nätverkets egna kompetenser.

Materialet kommer att tillgängliggöras via nätverkets hemsida.

Du som vill bidra är välkommen att höra av dig till Charlotta Eriksson på CAMM.

 

Bullernätverkets referensgruppmöte

Vi arrangerar ett Referensgruppsmöte onsdag den 13 november (9.00 – 11.30) där du som vill kan bidra till nätverkets kommande seminarieteman och andra aktiviteter.

Bullernätverkets referensgrupp träffas en gång per år och diskuterar nätverkets inriktning under det kommande året.

Vill du vara med i Bullernätverkets referensgrupp får du gärna höra av dig till Karolina Embring.



Detta är Bullernätverket
Bullernätverket i Stockholms län är ett nätverk för samverkan i buller­frågor. Nätverket drivs gemensamt av Länsstyrelsen i Stockholms län, Stockholms stad, STORSTHLM och Centrum för arbets- och miljömedicin (Region Stockholm).

Målet med nätverket är att öka den regionala kompetensen inom bullerområdet och att skapa förutsättningar för att miljömålen för buller ska uppnås.

Nätverket ska stimulera erfarenhetsutbyte och utveckling av metoder för att åtgärda bullerproblem samt bidra till kunskapsspridning inom buller- och ljudmiljöfrågor. Nätverket ska också vara ett forum som bidrar till samarbete över yrkesgränser.

 

Senast ändrad 2024-11-18